loenen_brug

Loenen aan de Vecht is een dorp in de Vechtstreek. Het dorp ligt aan de rivier de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ten oosten van Loenen aan de Vecht liggen de Loosdrechtse Plassen. Kortom, een waterrijke omgeving met een prachtige natuur waar het goed recreëren is. In Loenen aan de Vecht en omgeving is veel te doen. Hier geven we een aantal opties van leuke activiteiten die u kunt ondernemen in de omgeving.


Wandelen

In Stichtse Vecht zijn de meeste historische buitenplaatsen in heel Nederland te vinden. In de Gouden Eeuw lieten veel rijke Amsterdammers een buitenplaats langs de Vecht bouwen. Ze verruilden de stad voor een aangename, landelijke omgeving. Om de prachtige buitenhuizen heen lieten zij prachtige tuinen en parken aanleggen vaak met een koetshuis, oranjerie of theekoepel. In de omgeving van Loenen staan 72 van deze buitenplaatsen. Al wandelend kunt u genieten van de rijkdom uit de gouden eeuw.

Fietsen

De Vecht kronkelt door een aantal beschermde historische dorpskernen, waaronder Loenen aan de Vecht, die absoluut een bezoek waard zijn. Maar ook de dorpen die in het veen- en weidegebied liggen, midden in het groene hart, zijn prachtig om te zien. Door het platte land is het een hele fijne fietsomgeving en een oase van rust en ruimte.

Waterrecreatie

Loenen heeft aanlegplaatsen voor pleziervaart langs de Vecht. In de zomer heerst er op het water en op het land een gezellige drukte. Diverse rederijen bieden vaartochten over de Vecht aan met complete culinaire verzorging.

Als het ‘s winters koud genoeg is, wordt er op de omringende plassen en heel soms op de Vecht geschaatst.

Voor meer informatie en voor wandel- en fietsroutes kunt u kijken op www.vvvgooivecht.nl


Bezienswaardigheden

De dorpskern van Loenen aan de Vecht is vanwege de goed behouden gebleven historische bouwwijze sinds 1966 een beschermd dorpsgezicht. Het middelpunt van dit beschermd dorpsgezicht is de 600 meter lange Dorpsstraat die parallel aan de Vecht loopt, met de daaraan gelegen monumentale panden en de dominerende kerk. Loenen aan de Vecht telt 144 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Enkele bezienswaardigheden in het dorp zijn:

  • De Grote- of Nederlands Hervormde Kerk. Het oudste deel van de kerk is het huidige koor dat uit tufsteen is opgetrokken dateert van voor 1300. De toren van de Grote Kerk staat ongeveer tachtig centimeter uit het lood en staat volgens opeenvolgende metingen nog altijd niet stil.
  • Landgoed Vrederijk van voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink. Het tien hectare grote “landgoed Vrederijk” is toegankelijk voor het publiek.
  • Cronenburgherbrug is een basculebrug over de rivier de Vecht die vooral door twee dienstwoningen voor brug- en veldwachter, inclusief brandspuitberging opvalt.
  • Korenmolen De Hoop.
  • De Glashut arbeiderswoningen bij de voormalige Glasfabriek.
  • Poldermolen de Loenderveense Molen.
Kom langs

De Heeren in Loenen
Rijksstraatweg 116a
3632 AG Loenen aan de Vecht

E: info@deheereninloenen.nl
T: 0294 – 231 424

Openingstijden

Maandag t/m zondag vanaf 12.00 uur

Vacatures

Werken bij de Heeren?

Bekijk onze vacatures

Oplaadpunt

De Heeren heeft een oplaadpunt voor uw elektrische fiets.

Oplaadpunt elektrische fiets