5 Gangen menu

 

Het meest voorkomende en gekozen menu is toch wel het welbekende 3 gangen menu; bestaande uit een voorgerecht om te beginnen, gevolgd door een hoofdgerecht en om af te sluiten een nagerecht. Echter zie je tegenwoordig steeds vaker het 5 gangen menu opduikelen. Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht.

 

Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes. Je moet immers aan het eind van het diner 5 gangen naar binnen hebben gewerkt. Echter kan de indeling van de 5 gangen behoorlijk verschillen. Er bestaat een traditioneel 17 gangen menu, waaruit dan 5 gangen worden gekozen door de gastheer/gastvrouw. Bovengenoemde volgorde is wel het meeste gekozen, maar het kan dus verschillen. Bovendien kan ervoor gekozen worden om te beginnen met een amuse. Deze wordt alleen niet als gang meegerekend. Datzelfde geldt voor een afsluitend kopje koffie. Vaak zijn deze samengestelde menu’s goedkoper dan dat je bijvoorbeeld 4 losse gerechten zou bestellen. Vandaar dat er vaak sprake is van een 5 gangen menu aanbieding. Dit geldt ook voor een 3 gangen menu; die zijn vaak ook relatief goedkoper dan wanneer je 2 gangen zou bestellen. Bovendien heb je vaak de keus uit 2 of 3 opties per gang. Dit om het voor de keuken en bijvoorbeeld de inkoop gemakkelijk te houden. Daarnaast zijn 5 gangen menu’s vaak wel bedoeld om gezellig een hele avond te tafelen. Er wordt wat meer tijd en ruimte tussen de gangen gegeven, zodat je alles op kunt en de tijd hebt om de vorige gang te laten zakken. Het is dus echt bedoeld als avondvullend programma en je moet dus niet verwachten dat je binnen 2 uur weer buiten staat.