Veel Nederlanders genieten enorm van een goed glas wijn. Geldt dit ook voor jou? Dan schenk je ongetwijfeld met enige regelmaat een glaasje voor jezelf in. De kans is groot dat je vaak voor dezelfde wijn kiest als je een lekkere gevonden hebt. Toch is het zo nu en dan ook leuk om een nieuwe wijn uit te proberen. Op zoek naar een luxe wijn? Wij zetten hieronder een aantal luxe wijnen op een rijtje die je zeker eens moet proberen.

1. Rioja wijn

Wanneer we het hebben over wijn, denken veel mensen al snel dat deze alcoholische drank uit Frankrijk of Italië komt. Dit zijn inderdaad twee landen waar veel wijnen vandaan komen. Toch zijn er ook veel andere landen die wijn produceren. Spanje is hier een voorbeeld van. Zo komt de Rioja wijn bijvoorbeeld uit de gelijknamige regio in dit Zuid-Europese land. Als je van een rode wijn houdt, moet je de wijnen uit Rioja echt eens proberen. Deze wijnen rijpen vaak in eiken vaten en hebben een kenmerkende smaak en geur. De meeste rode Rioja wijnen bevatten tonen van vanille, specerijen en rood en zwart fruit.

2. Bordeaux wijn

We haalden hierboven al aan dat Frankrijk één van de landen is die bekend staat om de wijnproductie. Bordeaux is met afstand het bekendste gebied. De bekendheid van dit gebied beperkt zich overigens niet alleen tot in Frankrijk. Nee, want Franse wijn uit Bordeaux is over de hele wereld geliefd. Sommige van deze luxe wijnen moet je eerst jarenlang in de kelder laten rijpen voor de beste smaak, maar er zijn ook Bordeaux wijnen die je direct op kunt drinken.

3. Bourgogne

We blijven nog even in Frankrijk, want enkele van de bekendste wijnen ter wereld komen uit de regio Bourgogne. Hier staan namelijk meerdere druivenrassen die je vast weleens (onbewust) hebt geproefd, zoals Pinot Noir en Gamay. Het druivenras Pinot Noir vergt wat kennis om te verbouwen, maar het resultaat is het meer dan waard. Dankzij de houtrijping is deze rode wijn heerlijk vol en rond van smaak. Gamay wordt iets zuidelijker in de Beaujolais verbouwd, waar de bodems meer graniet bevatten. De wijnen zijn volfruitig en mogen best licht gekoeld geserveerd worden. Bourgogne is ook dé regio om witte wijn te kopen, zoals de welbekende Chardonnay die goed gedijt bij de kalkrijke bodem.

4. Piemonte

Piemonte, of Piëmont, is een van de grootste wijnstreken in Italië. De meest krachtige en eigenzinnige wijnen komen hier tot stand. Bekende druivenrassen die hier vandaan komen zijn onder andere de witte druif Arneis en de populaire druif Barbera. Doordat de wijnen toegankelijk zijn en een fris zuurtje hebben, worden ze veelvuldig gedronken. En wist je dat het unieke druivenras Nebbiolo hier vandaan komt? Dit ras wordt onder andere gebruikt voor de topwijnen Barolo en Barbaresco. De unieke locatie van de wijnstreek geeft de druif zijn prachtige lichte kleur en subtiele aroma’s van truffel, teer, thee en rozen.

5. Veneto

Bij de Adriatische zee in Italië ligt het wijngebied Veneto. Op eerste oogopslag lijkt het gebied oneindig. Vanaf het Gardameer tot de rivier de Piave zijn de wijngaarden te wonderen. Het zachte klimaat in combinatie met de zee en de bergen zorgt voor echte kwaliteitswijnen. Om die reden komen de meeste DOC-wijnen, wat in het kort betekent dat de kwaliteit wordt gewaarborgd, uit deze prachtige streek. Een luxe wijn die veelvuldig wordt aangeraden is de Amarone. Deze geconcentreerde wijn met unieke body is één van de meest prestigieuze rode wijnen van de regio.