Afternoon Tea

Afternoon tea vindt zijn roots in Engeland. Daar is het zeer gebruikelijk om rond de klok van 4 thee te drinken met allerlei versnaperingen.

Het is ontstaan in 1840 toen de lunch heel vroeg en het diner heel laat werd geserveerd. De hertogin van Bedford, Anna Maria Russell, kreeg rond 16.00 uur een beetje trek en liet daarom haar lievelingsthee met cakejes en sandwiches naar haar kamer brengen. Even later nodigde ze haar vriendinnen uit om rond die tijd van een heerlijke ‘afternoon tea’ te komen genieten. Dit werd steeds populairder en is uiteindelijk een extra eetmoment van de dag geworden. Wij kennen een afternoon tea echter alleen als een high tea. Wat is het verschil? Het antwoord is te vinden in de geschiedenis en het ontstaan van de afternoon tea. De afternoon tea werd vaak geserveerd aan lage tafels, waar de high tea aan hoge tafels werd geserveerd. Vandaar dus de naam high tea. Ook wordt de high tea in Engeland rond etenstijd geserveerd en is het eigenlijk een soort uitgebreide maaltijd met een warme snack. Een afternoon tea bestaat oorspronkelijk gezien uit kleine sandwiches, scones met jam en clotted cream en andere versnaperingen zoals taartjes en cakejes. Alle hapjes moeten tussen duim en vinger passen. Ook worden de gerechtjes van hartig naar zoet gegeten. Als overgang van hartig naar zoet worden de scones gebruikt. Je eet als het ware van onder naar boven, doordat de sandwiches onderin liggen, de scones in het midden en de zoete gerechtjes bovenop de etagère. Zo kunnen de smaken rustig worden opgebouwd. Vaak is er een ruime keus aan theesmaken, passend bij de gerechtjes. Darjeeling thee is dé ideale thee voor een high tea, want het was de lievelingsthee van de hertogin destijds. Tevens past het goed bij de scones. Muntthee maakt bijvoorbeeld weer een goede combinatie met chocolade.