Welke koffie vind jij het allerlekkerst? Degene die je thuis zet, met je vertrouwde koffiemachine? Of toch die ene die je altijd ‘on the go’ haalt, op weg naar je werk? Of is het die ene koffie in dat bijzondere zaakje in een stad waar je slechts één keer bent geweest, waar je nog steeds warme herinneringen aan hebt? En als je de koffie die je ooit elders dronk zo lekker vond, gaat het je dan ook lukken om deze thuis ‘na te maken’, of is dat een hopeloze missie?

De smaak hangt van heel veel factoren af

De smaak van een kopje koffie hangt van een stuk meer factoren af dan je misschien zou denken. Allereerst is daar de emotie. Een kopje koffie na een lange werkdag, op een moment dat je het écht even nodig hebt, smaakt al snel goed. Je hebt er misschien al de hele dag naar uitgekeken, kunt niet wachten tot je lekker wat warms kunt drinken en, ook niet onbelangrijk, eindelijk eens even lekker rustig kunt zitten. De koffie die je dan drinkt, zal al snel goed smaken.

Net als de koffie die je dronk op dat Italiaanse terrasje of dat bijzondere zaakje ergens aan de andere kant van de wereld. Je denkt er misschien nog steeds met weemoed aan terug, maar de realiteit is dat het grotendeels de setting is waar je toen zo van hebt genoten. Datzelfde kopje koffie zou je thuis op de bank misschien helemaal niet zo goed smaken. Iets waar je maar niet te veel over na moet denken, het is beter om de mythe in stand te houden.

Je eigen koffie het allerlekkerst?

Als het goed is vind je de koffie die je zelf maakt en het meest drinkt het allerlekkerst. Je bepaalt zelf de manier waarop je hem zet, je kunt zelf goede koffiebonen kopen, en kunt er zelf aan toevoegen wat je lekker vindt. Het is soms even zoeken en uitproberen, maar uiteindelijk zal iedereen een soort koffie en een manier van zetten vinden die hem of haar het best bevalt. Is deze eenmaal gevonden, dan stappen de meeste mensen er niet snel meer vanaf. Dit smaakt goed, perfect, niks meer aan doen!

Drink je onderweg, in de horeca of bij iemand thuis een kopje koffie dat anders smaakt dan je gewend bent, dan kan dat grofweg twee kanten op gaan. Ook al wordt er dezelfde gemalen koffie gebruikt of dezelfde machine, dan nog kan de smaak anders zijn dan je thuis gewend bent. Dat kan goed uitvallen. Het kan zijn dat je ontdekt dat je deze andere smaak eigenlijk nóg lekkerder vindt, zodat je er juist volop van geniet. Maar het tegenovergestelde kan ook! Veel mensen vinden een smaak die ze niet herkennen of die anders is dan ze verwachten al snel niet lekker. Niet omdat de koffie niet goed is, wel omdat de smaak anders is dan zij gewend zijn. Voor hen gaat er niets boven hun vertrouwde, zelf gezette kopje.