Wie zich een beetje verdiept in vlees, weet dat het behoorlijk wat uitmaakt van welk deel van het lichaam van een dier het afkomstig is. Iets wat vaak terugkomt is vlees dat tussen de ribben vandaan komt. Wat maakt dit zo lekker? En welke keuzes heb je zoal?

Vlees van de ribben: we zijn er dol op

Vlees dat van de ribben van een dier afkomstig is, is al sinds mensenheugenis flink populair. We kennen allemaal de bekende spareribs, afkomstig van het varken. Goed bereid behoren deze tot de populairste soorten vlees van de Nederlanders. Maar we zien ook steeds meer mensen short ribs kopen. Deze lijken erg op spare ribs, maar zijn afkomstig van een ander dier. Short ribs zijn de ribben van een rund, en hebben daardoor uiteraard een andere smaak en structuur dan spare ribs.

Waarom zijn we zo dol op vlees dat tussen de ribben van dieren vandaan komt? Dat zit hem vooral in de smaak. Vlees dat tussen de ribben vandaan komt is vol van smaak en eet gemakkelijk weg, mits het op de juiste manier bereid is. Voor short ribs geldt dat deze heel langzaam moeten garen. Het vlees is namelijk goed gemarmerd met vet, en door dit langzaam te garen zal dit goed zijn weg vinden door het hele vlees heen. Dit zorgt niet alleen voor een optimale smaak, het zorgt er ook voor dat het vlees mals en goed te eten wordt. Een beetje geduld is dus wel noodzakelijk, maar dan heb je ook wat. Prachtig mals vlees met een sublieme smaak.

Hoe komt de rib eye aan zijn naam?

Een ander stuk vlees dat van de ribben van een rund afkomstig is, is de rib eye. Ook hier zorgt de aanwezigheid van vet ervoor dat het vlees een mooie smaak en een fijne structuur krijgt, mits goed bereid. Het is lui vlees, dat zit rond een spier dat een rund nauwelijks gebruikt. Dit vlees is vaak het meest mals, en daardoor populair.

De naam rib eye is een bijzondere: niemand weet precies zeker hoe deze is ontstaan. Is het de vorm van de spier waar het vlees vandaan komt? Deze spier is rond, en zou op een oog kunnen lijken. Is het het kleine stukje vet in het midden van een vlees, dat eveneens aan een oog doet denken? De meningen zijn verdeeld, en eigenlijk is het ook helemaal niet van belang. Het vlees is tenslotte vooral bekend om zijn smaak en het gemak waarmee het bereid kan worden.