Spanje is een wijnland bij uitstek. Groot, gevarieerd en de thuishaven van meer wijnstokken dan enig ander land op aarde. Maar liefst vijfduizend jaar aan wijngeschiedenis zorgt voor indrukwekkende rode klassiekers en heerlijke frisse en fruitige witte wijnen. Ontdek de mooiste Spaanse wijnen!

Overal in Spanje wordt wijn gemaakt. Van hoog in het noorden tot diep in het zuiden, op het vasteland en op de Spaanse eilanden. Het klimaat in de verschillende wijngebieden en de hoogte van de wijngaarden bepalen grotendeels de geur en de smaak van de Spaanse wijnen. Zo smaak een Spaanse rode wijn uit het relatief vochtige Galicië in Noord-Spanje heel anders dan bijvoorbeeld een Tinto uit het centraal gelegen Ribera del Duero.

Rioja

Een van de meest bekende Spaanse wijnen is waarschijnlijk wel Rioja, vernoemd naar de gelijknamige streek waar deze prachtige wijn vandaan komt. Hoewel de Rioja-streek zowel rode als witte wijnen voortbrengt, is de streek vooral bekend om de grote rode wijnen gemaakt van Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo.

Rode Rioja wijnen kunnen in smaak en stijl variëren van licht, fris en fruitig tot diep, complex en krachtig. Verwacht aroma’s van donker fruit als kersen, zwarte bessen en pruimen met tonen van kruiden, vanille en een vetertje leer. Met name de krachtige varianten, ook wel Gran Reserva’s genoemd, zijn perfect om een mooie wijn en spijs combinatie mee te maken. Denk dan aan oude kaas, wild vlees als haas en wild zwijn of lamskoteletten.

Cava

Cava is Spanje’s antwoord op Champagne. De wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Hoewel dit niet dezelfde druiven zijn als degene waar Champagne van wordt gemaakt, is de methode waarop de wijn wordt gemaakt wél hetzelfde als die van Champagne. Deze methode heet méthode champenoise en is in Spanje omgedoopt tot de méthode traditionelle.

Verrassend genoeg is Cava bijna altijd betaalbaarder, ook al worden de wijnen van hetzelfde kwaliteitsniveau en met dezelfde stijl als Champagne gemaakt. Heb je volgende keer dus iets te vieren waarbij je die kurk goed wilt laten knallen? Kies dan eens een fles Cava in plaats van Champagne.

Verdejo

Tot slot Verdejo. Verdejo is een heerlijke Spaanse witte wijn uit de streek Rueda die zich van zijn beste kant laat zien op een zonovergoten terras. Verdejo is namelijk fris, fruitig en levendig en tevens de perfecte borrelwijn. Ook is de wijn heerlijk bij gegrilde en gebakken zeevruchten, groenten, salades en verse kazen.