Het Sinterklaasfeest is een van de meest magische en feestelijke tradities in Nederland. Het brengt gezinnen, vrienden en gemeenschappen samen om te genieten van de speciale sfeer, cadeautjes en de heerlijke smaken van pepernoten, taaitaai en chocoladeletters. 

Of je nu een speciaal Sinterklaasfeest organiseert voor een grote groep of het knus viert met je eigen gezin, er zijn enkele elementen die simpelweg niet mogen ontbreken om het feest compleet te maken. In deze blog bespreken we vijf van deze essentiële ingrediënten voor een betoverend Sinterklaasfeest.

Cadeautjes, cadeautjes en nog meer cadeautjes

Cadeautjes staan (vooral voor kinderen) centraal voor het Sinterklaasfeest. De opwinding van het geven en ontvangen van cadeautjes is wat dit feest zo bijzonder maakt. Voor de kleinsten onder ons staat er ieder jaar een jute zak met cadeaus van de Sint voor de deur en de groten onder ons verrassen elkaar met lootjes trekken. Hoe je het feest ook viert, cadeautjes mogen niet ontbreken. 

De Sint een handje helpen? Laat je kinderen verlanglijstjes opstellen en zorg ervoor dat de Sint deze in handen krijgt. Houd uiteraard wel een beetje rekening met het budget van de Sint. 

Pepernoten en chocoladeletters

Het Sinterklaasfeest gaat gepaard met heerlijke lekkernijen en er zijn er een aantal die echt niet mogen ontbreken. Denk hierbij aan pepernoten, taai taai, marsepein en chocoladeletters.

Met stip bovenaan staan de pepernoten. Deze kleine, knapperige koekjes zijn een must-have op elk sinterklaasfeest en worden vaak in overvloed gegeten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen of zelf bakken. Als je voor het laatste kiest, maak ze dan samen met je kinderen. Het is een leuke activiteit en de verse pepernoten zijn moeilijk te verslaan!

Chocoladeletters zijn daarnaast ook erg geliefde Sinterklaaslekkernijen. Ze zijn gemaakt van heerlijke chocolade en verkrijgbaar in verschillende smaken. Daarbij hebben ze vaak de eerste letter van de naam van de ontvanger of de letter S (van Sint). Extra uitpakken? Bestel dan hier luxe chocoladeletters: https://www.chocoladebezorgd.nl/feestdagen/sinterklaas-chocolade/luxe-chocoladeletters/

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje

Schoen zetten is een prachtige Sinterklaastraditie voor kinderen. Ze zetten hun schoenen bij de haard of voor de deur in de hoop dat Sinterklaas of Piet ’s nachts langs zal komen en kleine cadeautjes of lekkernijen achter zal laten. Het moment waarop de kinderen hun schoenen weer vinden, gevuld met verrassingen, is een van de hoogtepunten van het Sinterklaasfeest. 

Het schoen zetten begint in principe al op de avond van de intocht van de Sint, maar jullie bepalen uiteraard zelf hoe vaak de schoen gezet wordt. Spreek met je kinderen bijvoorbeeld af dat ze ieder weekend één avond hun schoen mogen zetten.

Surprises (voor de wat oudere kindjes)

Surprises zijn een geweldige manier om het Sinterklaasfeest extra speciaal te maken, vooral voor oudere kinderen en volwassenen. Er worden lootjes getrokken en iedereen maakt een surprise en schrijft een gedicht voor zijn of haar lootje. De creativiteit kent hierbij geen grenzen. Van prachtige Sinterklaas gerelateerde kunstwerken tot grappige en unieke gepersonaliseerde creaties, surprises en gedichten voegen iets extra’s toe aan het feest en brengen vaak veel gelach met zich mee. 

Sinterklaasliedjes

“Zie ginds komt de stoomboot”, “Sinterklaas Kapoentje” en “Oh, kom er eens kijken” zijn liedjes die niet te missen zijn in de aanloop naar pakjesavond en op pakjesavond zelf. De liedjes worden gezongen bij het schoen zetten en worden op pakjesavond luidkeels meegezongen met de radio. Zorg ervoor dat je een lijst hebt met traditionele Sinterklaasliedjes die iedereen kan meezingen en versterk de saamhorigheid van het Sinterklaasfeest.

Het Sinterklaasfeest draait om traditie, gezelligheid en het vieren van speciale momenten met dierbaren. Door deze vijf onmisbare elementen op te nemen in je viering, kun je er zeker van zijn dat je Sinterklaasfeest een betoverende en onvergetelijke ervaring wordt voor iedereen.