Voor het eerst op jezelf wonen is een spannende en vaak ook uitdagende stap in het volwassen leven. Het betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen huishouden en dat je alles zelf moet regelen, van boodschappen doen tot schoonmaken en koken. Het kan overweldigend lijken, maar met de juiste voorbereiding en een goed begrip van wat je nodig hebt voor het huishouden, kun je je nieuwe onafhankelijke leven succesvol beginnen. In dit artikel bespreken we de essentiële items en taken om in gedachten te houden als je voor het eerst op jezelf gaat wonen.

1. Basismeubilair

Een van de eerste dingen die je moet regelen als je op jezelf gaat wonen, is basismeubilair. Dit omvat items zoals een bed, een kast, een tafel en stoelen, een bank of zitmeubel, en eventueel een bureau als je van plan bent om vanuit huis te werken. Begin met deze basisstukken en breid je meubilaircollectie later uit naarmate je budget en ruimte het toelaten.

2. Keukenapparatuur en benodigdheden

De keuken is een belangrijk onderdeel van je nieuwe huishouden, en je hebt verschillende keukenapparatuur en benodigdheden nodig om maaltijden te bereiden. Zorg voor de volgende items:

 • Een koelkast en vriezer.
 • Een kookplaat of fornuis en een oven.
 • Potten en pannen van verschillende maten.
 • Keukengerei zoals spatels, lepels, messen en snijplanken.
 • Serviesgoed, bestek en glazen.
 • Een magnetron en een broodrooster kunnen ook handig zijn.

3. Schoonmaakspullen

Een schoon huis is essentieel voor je welzijn en gezondheid. Zorg ervoor dat je de volgende schoonmaakspullen in huis hebt:

 • Bezems en stofzuigers om vuil en stof te verwijderen.
 • Dweilen en emmers om vloeren schoon te maken.
 • Schoonmaakdoekjes, sponzen en borstels voor verschillende oppervlakken.
 • Reinigingsmiddelen zoals allesreiniger, glasreiniger en toiletreiniger.
 • Vuilniszakken en prullenbakken.

4. Beddengoed en handdoeken

Je hebt beddengoed nodig voor je bed, waaronder lakens, dekbedden en kussenslopen. Zorg ook voor voldoende handdoeken voor persoonlijke hygiëne. Het is handig om minstens twee sets beddengoed te hebben, zodat je de lakens kunt wassen en vervangen terwijl de andere set wordt gebruikt.

5. Persoonlijke verzorgingsproducten

Zorg ervoor dat je voldoende persoonlijke verzorgingsproducten in huis hebt, zoals shampoo, conditioner, zeep, tandpasta en toiletpapier. Houd ook rekening met andere items zoals een tandenborstel, scheermesjes, haarborstel en andere benodigdheden voor je dagelijkse routine.

6. Eten en boodschappen

Het plannen van maaltijden en boodschappen doen is een belangrijk aspect van het op jezelf wonen. Maak een boodschappenlijstje en zorg ervoor dat je basisvoedingsmiddelen in huis hebt, zoals pasta, rijst, granen, ingeblikt voedsel, oliën, kruiden en specerijen. Denk ook aan vers voedsel zoals groenten, fruit, vlees of alternatieve eiwitbronnen en zuivelproducten. Vergeet niet om opbergcontainers, borden, bestek en keukenapparatuur te hebben om maaltijden te bereiden en restjes op te slaan.

7. Huishoudelijke apparaten

Afhankelijk van je behoeften en budget, kun je overwegen om huishoudelijke apparaten aan te schaffen, zoals een wasmachine, droger, vaatwasser en een stofzuiger. Deze apparaten kunnen je helpen om het huishouden efficiënter te beheren, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud en energiekosten. Deze apparaten koop je bij dé huishoudwinkel, Van ‘t Ende.